Yli 70 % uusista omakotitaloista rakennetaan talopaketeista

Omakotirakentajalla on paljon vaihtoehtoja

Jokaiselle omakotitalosta haaveilevalle löytyy oma tapa toteuttaa unelmansa. Tämän päivän rakentaja on entistä useammin rakennuttaja, joka keskittyy valintojen tekemisiin ja antaa ammattilaisten tehdä rakennustyöt. Omatoiminen rakentaja voi omalla työllään pienentää rakennuskustannuksia.

Itselleen parhaiten sopivan talotoimituksen laajuuden voi valita oman osaamisen, ajankäytön ja budjetin mukaan.  Uutta omakotitaloa hankkivan ei tarvitse olla rakentamisen asiantuntija. 

Omatoiminen rakentaja valitsee perinteisen talopaketin, jossa talotoimittaja tyypillisesti pystyttää talon seinäelementeistä sekä asentaa kattotuolit ja vesikatteen. Perinteinen talopaketti (esim. vesikattovalmis) kattaa noin 35 % valmiin talon työstä ja kustannuksista. Rakentaja voi tehdä itse tai teettää eri urakoitsijoilla loput työt.

Muuttovalmiit /avaimet käteen -talotoimitukset ovat nousseet suosituimmaksi vaihtoehdoksi. Se kattaa 80-85 % valmiin talon työstä ja kustannuksista.

PIentaloteollisuus PTT on määritellyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa talotoimituksen laajuutta kuvaavat termit. PTT:n sivuilla esitettyjen talotoimitusten lisäksi on muitakin toimituskokonaisuuksia, kuten ns. sisustusta vaille valmiit, joissa asukkaat voivat itse tehdä sisäpintojen maalaukset ja tapetoinnit sekä lattian päällysteiden asentamisen.

Tutustu toimitussisältöihin

Uudet omakotitalot ovat yksilöllisiä

Tämän päivän omakotitalot tehdään yksilöllisesti rakentajatalouden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Mallistotaloja toki löytyy, mutta ne toimivat entistä useammin ideakirjastona. Moni talotoimittaja toteuttaa myös asiakkaan omista / itse teettämistä suunnitelmista. Tämä on yleisin toimintatapa erityisesti kivitalojen tapauksessa.

Asiakas voi myös valita malliston mukaisen talon. Niiden etuna on se, että pohjaratkaisut ovat moneen kertaa käytännössä toimiviksi testattuja.

Talopakettina toteutetut talot ovat joko täysin yksilöllisiä taloja (40 %) tai asukkaiden toiveiden mukaan muunneltuja tyyppiratkaisuja (51 %). Tyyppiratkaisuja on noin 7 %. (LÄHDE Rakennustutkimus RTS Oy).

Rakentajaperhe voi asiantuntijoiden tukemana suunnitella ja valita oman talonsa pohjaratkaisun omien tarpeidensa ja toiveidensa mukaan. Tämä on todella iso etu verrattuna muihin asumismuotoihin. Lisäksi asukkaat voivat itse myös valita pintamateriaalit, minkälainen keittiö taloon tulee, mikä on talon lämmitysjärjestelmä ja energiatehokkuuden taso.