Nibe Energy Systems

Miten valitsen uuteen taloon sopivan lämmitysmuodon?

Uuden kodin lämmitykseen ja vaihtoehtoihin kannattaa tutustua huolella. Pelkästään energiatehokkuuden tai investoinnin kannattavuuteen ei kannata päätöstään perustaa. Tulevaisuus tuo mukanaan monia uusia asioita, joita voit ottaa huomioon jo nyt.

Miten uuden talon lämmitysratkaisu kannattaa valita? Valitsenko edullisimman investoinnin ja maksan suurempaa sähkölaskua vai panostanko hieman enemmän ja säästän investoinnin takaisin vuosien saatossa? Mitkä muut asiat kannattaa ottaa huomioon? Sähkön hinta nousee jatkuvasti ja hinnoitteluperusteet tulevat muuttumaan tulevaisuudessa. Asumisen älykkäät ratkaisut tulevat kasvavalla vauhdilla myös omakotitaloihin – samalla myös lämmitykseen.

Uudet talot ovat energiatehokkaita ja noin 80%:ssa niistä käytetään lämpöpumppua lämmitykseen. Lämmitysmuodoissa on eroja sekä energiankulutuksen että ominaisuuksien osalta.

Maalämpö

Maassa ja kalliossa lämpöä on niin paljon, että se ei järkevästi mitoitettuna lopu edes talvella - uusiutuvaa energiaa on saatavissa aina tarvittaessa suomalaisessa vaativassa ilmastossa. Maalämpö on tehokasta ja ympäristöystävällistä. Puhdasta energiaa, jonka keräämiseen tarvitaan vain noin neljännes sähköä. Oikein hankittuna myös se on uusiutuvaa energiaa. Nollapäästöinen asuminen ei todellakaan vaadi mukavuudesta tinkimistä eikä tyhjennä kukkaroa.

Maalämpöjärjestelmän kallein osa, energiakaivo, on myös investointi tulevaisuuteen, sillä oikein mitoitettuna se kestää rakennuksen koko eliniän. Lisäksi silloin voi hyödyntää maaviileää kodin viilennykseen kesällä. Maalämmön hinta on hankintana muita järjestelmiä korkeampi, mutta paras energiatehokkuus pitää lämmityksen kulut alhaisina.

Ilmavesilämpö

Ilma on täynnä auringon uusiutuvaa energiaa. Sitä on lämpöpumpulla helppo kerätä talteen tuomaan miellyttävän sisäilman myös talvella. Ilma-vesilämpöpumpuissa kuumennetaan lämmitysvettä, joka johdetaan talon lämmitykseen tasaisen, miellyttävän lämpötilan saamiseksi. Ulkoyksikköä voi hyödyntää myös viilennykseen.

Ilma-vesilämpöpumpun hintaan vaikuttavat luonnollisesti paitsi suorituskyky niin myös muut ominaisuudet. Premium- tason ilma-vesilämpöpumppu saavuttaa parhaimmillaan edullisen maalämpöjärjestelmän energiatehokkuuden. Parhaimpien laitteiden äänitaso on myös aivan eri luokkaa kuin halvimpien tuotteiden.

Poistoilmalämpö

Jotta taloon saadaan raikasta ilmaa, pitää ”käytetty” ilma, poisto-ilma, puhaltaa ulos. Poistoilman mukana siirtyy aimo annos lämpöä, joka kannattaa kerätä ennen kuin se katoaa ulos harakoille. Poistoilmalämpöpumpun keräämä lämpö siirretään lämpimään käyttöveteen ja lämmitysveteen, joka ohjataan lattialämmitykseen ja erillisen lämmittimen avulla tuloilman lämmittämiseen. Lämpöpumppu tuo taloon miellyttävän sisäilman hoitamalla ilmanvaihdon. Kesäöisin laitteen voi ohjata puhaltamaan sisätiloihin yön viilentämää ilmaa miellyttävien unien varmistamiseksi. Poistoilmalämpöpumppu onkin kodin lämmityksen monitoimikone, joka on saatu pakattua kompaktiin kokonaisuuteen.

Nykyaikaiset uudisrakennukset ovat lähes poikkeuksetta energiatehokkaita, jolloin poistoilmalämpöpumppu on mitä sopivin lämmityksen ja ilmanvaihdon tuottaja. Koska laite ei tarvitse energian keruuputkistoa eikä se aiheuta naapureita häiritsevää ääntä, laite sopii erityisen hyvin nykyisille pienille kaupunkitonteille ja rivitaloasuntoihin.

Keskikokoisissa ja sitä suuremmissa taloissa lämmitystarpeen noustessa, lämpöpumpun tehokkuus on ratkaiseva, joten uusimman teknologian invertterikäyttöiset poistoilmalämpöpumput ovat se oikea valinta. Oikealla laitevalinnalla talon koon ja lämmitystarpeen huomioiden poistoilmalämmitys on kokonaiskustannuksissa kilpailukykyinen maalämmön kanssa.

Mitä muuta valinnassa kannattaa huomioida?

Tekniikan kehittyessä myös kotimme muuttuvat älykkäämmäksi, mikä avaa uusia mahdollisuuksia asumismukavuuden parantamiseen entisestään. Älypuhelimesi avulla voit lukita oven, lämmittää autosi kylmänä talviaamuna tai säädellä kotisi sisälämpötilaa ja ilmanvaihtoa etäohjauksella. Uudet NIBE lämpöpumput mahdollistavat myös monia tulevaisuuden toimintoja, joita emme vielä osaa edes kuvitella osaksi arkeamme.

Nettiin yhdistetyn lämmitysjärjestelmän avulla säästät lämmityskustannuksissa samalla kun asuinmukavuutesi paranee. Kun lähdet pois kotoa päiväksi tai viikoksi, laskee huonelämpötila automaattisesti, mikä säästää energiaa.Kalenteritoiminnon ja puhelimen GPS:n avulla voit mukauttaa lämmitysjärjestelmääsi toiveidesi mukaiseksi. Voit esimerkiksi asettaa lämpötilan kohoamaan kun olet kotimatkalla tai lisätä lämpimän veden tuotantoa viikonloppuna kun saat yövieraita.

Aurinkosähkö

Aurinkosähkön kysyntä jatkaa kasvuaan. Tulevaisuuden taloissa aurinkosähkö tulee olemaan isona osana pienentämässä energiankulutusta. NIBE lämpöpumput ovat yhteensopivia aurinkosähköjärjestelmien kanssa. Automatiikan avulla laitteisto tietää kun auringosta saadaan tarpeeksi energiaa jolloin se ohjataan tekemään käyttövettä sekä tarvittaessa lämmitystä. Loppu voidaan käyttää kodinkoneisiin tai vaikka sähköauton lataamiseen.

Kodissa on valmiina varastot ilman lisäinvestointeja, sillä lämpöpumpun käyttöveteen voidaan varastoida lisää lämpöä ja sen lämmitys sovittaa aikoihin, jolloin aurinkosähkön saanti on todennäköisempää. Myös itse rakennus voi toimia lämpövarastona. Yhden asteen lämpötilan nosto ei uhraa mukavuutta, mutta oikeina aikoina antaa mahdollisuuden tallentaa energiaa odottamaan illan ja yön lämmitystarvetta. Rakennus toimii siis akkuna.

Yhteenveto

Monesti budjetti on tiukilla kun rakennetaan uutta taloa ja kaikesta halutaan säästää. Kuitenkin ”halvin” lämmitysratkaisu voi olla se kallein ratkaisu vuosien saatossa. Tutustu siis vaihtoehtoihin ja mieti mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Perehtymällä laitteiden ominaisuuksiin saat omaan budjettiisi sopivan energiatehokkaan ja ominaisuuksiltaan oikean ratkaisun joka tuo mukavuutta asumiseen sekä säästöä sähkölaskuun.

Huomioi siis tarpeesi nyt ja tulevaisuudessa. Vaikka esimerkiksi aurinkosähkö ei juuri nyt tunnu tarpeelliselta vaihtoehdolta niin kannattaa laitteisto valita niin, että siinä on mahdollisuus kytkeä paneelit tulevaisuudessa. NIBE lämpöpumpuilla saat tehtyä kotisi LVI-ratkaisusta kokonaisuuden. Ohjaat ja seuraat kaikkea  yhden automatiikan kautta, jolloin laitteisto lämmittää aina edullisimmalla vaihtoehdolla sekä varmistaa parhaan sisäilmaston taloosi.

ADC2580 AFF0839
NIBE F370 F470 308x1000px

NIBE F470 poistoilmalämpöpumppu

NIBE F2120 VVM S320 hero edit 400px 72dpi

NIBE Polar ilma-vesilämmityskokonaisuus

NIBE_logo_standard_red_RGB.png